vineri, 2 noiembrie 2018

O călătorie istorică!

   Joi, 1 noiembrie 2018 o echipă, formată din 23 de elevi și 2 cadre didactice, din Școala Profesională, or.Cupcini, au mers la drum să cunoască împrejurimile orașului Edineț, pentru vizitarea Muzeului Ținutului Edineț și Grădina publică Vasile Alecsandri a orașului Edineț.
   La început am hotărât să vizităm cel mai turistic loc din oraş, Muzeul Ţinutului Edineţ. Muzeul împărţit în trei secţii:
   Secţia istorie. A fost deschisă în anul 1992, aici se găsesc bani, insigne, acte, drapele, fotografii şi diferite obiecte legate de istoria zonei. Multe exponate în limba rusă, din perioada sovietică, şi la fel de multe româneşti. Muzeului aparţine şi colecţia de insigne a veteranului în sport Simion Furman, evreu de origine.
   Secţia de artă populară. Deschis în anul 1993, are peste 400 de exponate, majoritatea sunt strânse de la bătrâni şi fiecare are propria istorie. În muzeu este un colţişor cu broderii, găseşti acolo şi obiecte de cult, lucruri din lemn. În sala de ţesuturi sunt covoare, prosoape foarte valoroase deoarece au ornament din vopsele naturale, toate exponatele au peste 50 de ani. Covoarele de cânepă erau puse pe cuptorul fierbinte din motiv că covoarele din lână miroase dar cele din cânepă erau numai bune. Toate ţesăturile erau calitative şi executate cu grijă deoarece o fată nu putea fi măritată dacă nu croşeta sau nu ştia să ţese.
   Secţia natură. Înfiinţată în anul 1982, atunci au fost procurate toate animalele. Expoziţia începe cu dinţi de mamut şi lemn pietrificat şi ajunge până la căprioare mumificate.
   Clădirea muzeului a fost construită de un evreu după ce a donat-o statului pentru ca să fie acolo spital, de când a fost înfiinţat muzeul, au fost invitaţi pictori din Chişinău pentru ca să picteze păreţii din încăperi. Muzeul are în jur de 15 angajaţi şi este la balanţa locală, intrarea este liberă.
   Următoarea destinație pentru vizită a fost parcul Vasile Alecsandri, unde oamenii își pot petrece timpul util și frumos. Parcul Vasile Alecsandri este unul dintre locurile care bucură locuitorii orașului și a întregului municipiu. Vizitând acest parc poți savura adevărata frumusețe a naturii. Pe lacul din parc am fost întâmpinați de o familie da rațe, care ne-au încântat prin frumusețea și grațiunea lor. Elevii, cu mare drag, au hrănit această familie de rațe și le-au admirat clipe în șir. Deasemenea au pozat această frumusețe de pe lac. Mai departe am plecat pentru a admira havuzurile, unde elevii au făcut un popas pe bănci pentru a admira natura. Elevii au ramas încântați de podurile lacului și de insula de pe lac, unde au făcut multe poze împreună. Mai jos vă prezentăm câteva poze pentru a vă bucura privirile! Ne revedem la următoarea destinație!!!









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu