marți, 27 martie 2018

Schimb de experiență în cadrul proiectului Felt school,
Republica Moldova și IPSSEOA Karol Wojtyla Catania,Italia

    În perioada 19- 22 martie 2018, Școala Profesională din or. Cupcini a fost  o gazdă primitoare pentru oaspeții ce activează în baza proiectului: Felt school, Republica Moldova și IPSSEOA Karol Wojtyla Catania, Italia.
   Este un proiect nou, din cadrul proiectului LED, ce se bazează pe dezvoltarea  competențelor de a comunica în limba engleză ,  la elevii de la meseria Bucătar. Gazda acestui proiect au fost elevii școlii noastre, care recent au revenit din Italia, împreună cu profesorul de limba engleză, Balan Natalia. Elevii de la această meserie au dat dovadă de ospitalitate, pregătind și câteva numere artistice și demonstrându-le oaspeților din Italia că unde joacă moldovenii, acolo pământul geme. Chiar din prima zi, maistrul-instructor, Piotr Guțu, i-a fascinat pe bucătarii-șefi din Sicilia cu demonstrarea   prepararii  bucatelor moldovenești, servind oaspeții cu o ciorbă de vițel la cuptor și zraze ”Codreanca”. Bucatele au fost apreciate  la justa lor valoare (Cum putea fi altfel: o ciorbiță aromată din cuptor, la un frig de -15 grade).  Elevii școlii noastre au găsit limbă comună atât cu bucătarii-șefi din Italia, cât și cu elevii unei școli profesionale italiene,  făcând schimb de experiență și comunicând între ei în limba engleză.


   În cea de-a doua zi, am rămas plăcut surprinși de  faptul cum bucătarul-șef italian, Carlo Caramidaro,  a  demonstrat prepararea bucatelor  italiane , în deosebi: pizza ”Margarita”, coptura din aluat fraged ”Cepolino” și pește ” ca la Sicilia”. Elevii au fost incluși la  toate etapele  de preparare, bazându-se pe cunoștințele acumulate la orele de teorie și practică .  Ei văzându-și rodul muncii sale și savurând din bucatele italiene, nici n-au simțit oboseala zilei.
 


   Ziua a treia ni l-a adus  la pupitrul culinar pe  bucătarul- șef din Catania, Sicilia, Biagio Danilo De Feo, care și-a executat uvertura sa gastronomică la superlativ, arătând măiestria sa profesională. Elevii au ținut tempoul dat, dovedind să comunice cu elevii din Italia, dar și să asiste la o  lecție netradițională, predată de dna Natalia Balan,  bazată pe legătura interdisciplinară dintre limba engleză și gastronomie.





   Datorită acestui proiect, elevii școlii noastre și-au îmbogățit  nu numai cunoștințele sale cu noi procese și tehnici de preparare a bucatelor, dar și cu noi prieteni din Catania, Italia. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu