R A P O R T
despre desfășurarea concursului la catedra ,,Bucătar – Cofetar”
,,Cel mai bun în profesie”
În perioada 30.01-13.02.2017, în incinta Școlii
Profesionale or.CUPCINI, r-nul Edineț s-a petrecut concursul în cadrul catedrei
”Bucătar – Cofetar”, cu genericul ”Cel mai bun în profesie”. Toți elevii
catedrei au dat dovadă de profesionalizm și cunoaștere profundă a meseriilor de
bucătar și cofetar.
Conform deciziilor
luate anterior a fost elaborat un pachet unic de documente ce a inclus: bordirourile
pentru comisia de atestare (6 buc), procesul verbal pentru fiecare grupă în
parte, test unic la proba teoretică și foaia de titlu.Toate programele
concursului au fost prezentate din timp, pentru a fi revizuite și întroduse
punctele de corectare.
Au deschis gala concursului elevii
grupei 35, maistru instructor d-na Silvia Barbă, care au preparat bucate din
bucătăria moldovenească - ”Păpănași ca la Tiraspol ”. Articolele au fost prezentate în stil
moldovenesc, la un nivel foarte bun, ce a dat dovadă de o instruire practică de
calitate și cunoștințe profunde în metoda de preparare și servire a bucatelor
originale moldovenești. Mediul a fost aranjat foarte bine. Elevii au avut toate
celea necesare pentru lucru la înemână. Concursul a fost petrecut în
laboratorul 2, recent deschis cu ajutorul proiectului LED. La dispozișia
elevilor au fost puse utilaje și ustensilele necesare. La finisarea
concursului, juriul, în componența:
președinte
– Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii –
Craciun Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Cugal
Galina – șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Guțu Piotr
– șeful comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Plataș
Ludmila - Maistru – instructor gr.25; Lesnic
Svetlana - Maistru – instructor gr.34; a stabilit
următoarea ordine a locurilor ocupate în grupa 35:
locul 1 - Gribincea Cristina;
locul 2 – Salagor
Nichita;
locul 3 – Berliba
Elena; Lemberschi Vadim.
Grupa 13 de
cofetari, anul 1 a
dus o luptă crâncenă pentru locul 1, având tema ”Prepararea articolelor din
aluat dospit – Colacii”. Juriul a rămas uimit de dibăcia elevilor, care au
arătat un nivel înalt de performanțe, cunoaștere a procesului tehnologic de
preparare a colacilor cu diferite metode de împletire în 2; -3 și 4 cosițe,
confecționarea articolelor de decor a colacilor, întrebuințând metode de
preparare și ornare cunoscute doar în zona de nord a țării. Obiectivele de performanță
finală au fost atinse pe deplin, atmosfera de lucru în colectiv a fost
prietenoasă, mediul a fost aranjat bine, sarcinile de lucru au fost clare.
Elevii s-au încadrat în timp, respectând toate cerințele tehnologice, sanitaro
– igienice și a tehnicii securității.Maistrul – instructor, d-na Emilia Donțul
a depus tot efortul la creșterea profesională a unei noi pleade de cofetari. Sa
luat decizia de a oferi următorul clasament, conform locurilor ocupate:
Grupa 13:
locul 1- Iațco
Cristian ;
locul 2 – Marchitan
Daniela;
locul 3 – Vezetiu
Olga; Lujețchi Ion.
Tema concursului,
aleasă pentru elevii grupei 14
a fost ”Formele compuse de tăiere a legumelor și
elemente de ornare”. Juriul a fost frapat până în adâncul sufletului de
frumusețea platourilor finisate și împodobite cu gust și dibăcie de mânile
harnice a elevilor grupei 14. Tot lucrul finisat a scos în veleag cunoștințe
teoretice, căutare de noi metode de ornare și profesionalizm practic. Grupa a
primit instrucțiuni clare în privința punctajului, timpului accordat,
cerințelor sanitaro – igienice, tehnicii securității. La dispoziția elevilor a
fost tot echipamentul necesar. Elevii au avut un vestimentar unic, ținută –
prietenoasă (venind în orice moment în ajutor colegului, necătând că la moment
el este adversar, -arătând bunătate sufletească și spirit de echipă).
Juriul, în
componența: președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun
Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Guțu Piotr – șeful
comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Cugal Galina –
șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Botnari Raisa - Maistru
– instructor gr.24; a stabilit următoarea ordine a locurilor:
Grupa 14:
locul 1-
Cojuhari Valeria;
locul 2 – Ixari
Ana; Puia Violeta;
locul 3 – Cecoi
Snejana; Rusanovscaia Victoria.
Să le dorim la mai
mult și la mai mare!
Veriga concursului
”Cel mai bun în profesie”, petrecută în grupa anului 1 a avut tema ”Prepararea
bucatelor din legume coapte”. Elevii au preparat ”Lagzania din vinete”. Aceste
bucate, având la bază notițe din bucătăria mediteraniană și turcească, și-a
găsit locul binemeritat la lecția practică la elevii de anul I. Elevii au
pornit bătălia pentru locul Icu elaborarea unei cartele tehnologice la tema
”Lagzania din vinete”. La concurs toți elevii au fost bine instruiți, pregătiți
și puși în condiții egale, își acordau ajutor receproc, ținând cont de
încadrarea în timp; cerințele sanitaro – igienice; tehnica securității; ținută
vestimentară; respectarea procesului tehnologic, etc.
Juriul, în
componența: președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun
Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Guțu Piotr – șeful
comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Plataș Ludmila -
Maistru – instructor gr.25; Lesnic Svetlana -
Maistru – instructor gr.34; a stabilit
următoarea ordine a locurilor:
Grupa 15:
locul 1-
Melnic Vitalii;
locul 2 – Cașcaval
Ella; Corceac Ilia;
locul 3 – Boclincă
Eujen; Cazacu Andrei.
Concursul ”Cel mai bun în
profesie” a găzduit pe 07.02.2017 în grupa 24, având tema la zi ”Prepararea
bucatelor din carne de pasăre. Ruladă din piept de pui cu șuncă și cașcaval”.
Articolele au fost prezentate în stil
contemporan, ținând cont de cerințele la zi a restaurantelor și agenților
economici, unde își petrec practica de producere elevii școlii noastre. Elevii
au arătat un nivel foarte bun de instruire practică de calitate și cunoștințe
profunde în metoda de preparare și servire a bucatelor din carne. Garniturile
au fost variate, ce a arătat nivelul înalt de profundare în profesia de bucătar
în timpul practicii de producere și acumulare de cunoștințe autentice.
Juriul, în
componența: președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Cugal Galina – șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Guțu Piotr – șeful comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Plataș Ludmila - Maistru – instructor gr.25; Barbă Silvia - Maistru – instructor gr.35 a decernat următoarele locuri de clasament în rîndurile elevilor grupei 24:
membrii – Craciun Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Cugal Galina – șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Guțu Piotr – șeful comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Plataș Ludmila - Maistru – instructor gr.25; Barbă Silvia - Maistru – instructor gr.35 a decernat următoarele locuri de clasament în rîndurile elevilor grupei 24:
locul 1- Chiai
Anastasia;
locul 2 – Cușnir
Veronica;
locul 3 – Sajin
Ludmila.
Succese frumoase
pe viitor!
Tema concursului,
aleasă pentru elevii grupei 25
a fost ”Prepararea pandișpanului și articolelor din
pandișpan”. Juriul a fost foarte mulțumit de frumusețea platourilor finisate și
articolelor împodobite cu gust și dibăcie. Tot lucrul finisat a scos în veleag
cunoștințe teoretice profunde, căutare de noi metode de ornare și
profesionalizm practic. Grupa a primit instrucțiuni clare în privința
punctajului, timpului accordat, cerințelor sanitaro – igienice, tehnicii
securității. La dispoziția elevilor a fost tot echipamentul necesar. Elevii au finesat
lucrările la timp. Locurile de lucru pe tot parcursul concursului au fost
ținute în ordine. Cerințele tehnicii de securitate au fost respectate pe
deplin.
Juriul, în
componența: președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun
Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Guțu Piotr – șeful
comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Cugal Galina –
șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Barbă Silvia -
Maistru – instructor gr.35 a stabilit următoarea
ordine a locurilor:
locul 1- Petrovoi
Cristina;
locul 2 –
Cimunevici Diana; Platon Anastasia;
locul 3 –
Caminscaia Irina;
Concursul ”Cel mai
bun în profesie”, petrecut în grupa 27 de cofetari, anul I de studii, maistru
Poiată Livia, a arătat că elevii s- au discurcat bine la toate etapele
concursului, încadrându-se în timpul accordat, respectând tehnica securității
și cerințele sanitaro – igienice. Elevii au asamblat și au porționat
prăjiturile, ornându-le cu gust și arătând fiecare fantezie și capacități
individuale. Fiecărui participant i s-a oferit feedback obiectiv și
constructiv, analizându-se tari ți slabe, dându-le sugestii de binefacere. Elevii
au arătat posibilități de lucru individual și în colectiv, oferind ajutor
receproc. Locurile au fost repartizate în modul următor:
locul 1- Nemet
Alina;
locul 2 – Smoleaninov
Victoria; Ivanov Iana; Eșanu Stanislav;
locul 3 – Cazac
Ecaterina; Ghisea Cristina; Lupușor Alina.
La finele acestui
concurs, rămânem la gândul că creștem o pliadă demnă de cuvinte de laudă,
capabelă să facă față cerințelor la zi, apți de muncă pe tărâmul industriei
alimentare, indivizi maturizați, Oameni dostoinici ai societății noastre. Succese
frumoase pe viitor! La mai mult și la mai mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu