duminică, 26 martie 2017

R A P O R T
despre desfășurarea concursului la catedra ,,Bucătar – Cofetar”
,,Cel mai bun în profesie”

   În perioada 30.01-13.02.2017, în incinta Școlii Profesionale or.CUPCINI, r-nul Edineț s-a petrecut concursul în cadrul catedrei ”Bucătar – Cofetar”, cu genericul ”Cel mai bun în profesie”. Toți elevii catedrei au dat dovadă de profesionalizm și cunoaștere profundă a meseriilor de bucătar și cofetar.
   Conform deciziilor luate anterior a fost elaborat un pachet unic de documente ce a inclus: bordirourile pentru comisia de atestare (6 buc), procesul verbal pentru fiecare grupă în parte, test unic la proba teoretică și foaia de titlu.Toate programele concursului au fost prezentate din timp, pentru a fi revizuite și întroduse punctele de corectare.
   Au deschis gala concursului elevii grupei 35, maistru instructor d-na Silvia Barbă, care au preparat bucate din bucătăria moldovenească - ”Păpănași ca la Tiraspol”. Articolele au fost prezentate în stil moldovenesc, la un nivel foarte bun, ce a dat dovadă de o instruire practică de calitate și cunoștințe profunde în metoda de preparare și servire a bucatelor originale moldovenești. Mediul a fost aranjat foarte bine. Elevii au avut toate celea necesare pentru lucru la înemână. Concursul a fost petrecut în laboratorul 2, recent deschis cu ajutorul proiectului LED. La dispozișia elevilor au fost puse utilaje și ustensilele necesare. La finisarea concursului, juriul, în componența:
președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Cugal Galina – șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Guțu Piotr – șeful comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Plataș Ludmila - Maistru – instructor gr.25; Lesnic Svetlana - Maistru – instructor gr.34; a stabilit următoarea ordine a locurilor ocupate în grupa 35:
locul 1 -  Gribincea Cristina;
locul 2 – Salagor Nichita;
locul 3 – Berliba Elena; Lemberschi Vadim.
   Grupa 13 de cofetari, anul 1 a dus o luptă crâncenă pentru locul 1, având tema ”Prepararea articolelor din aluat dospit – Colacii”. Juriul a rămas uimit de dibăcia elevilor, care au arătat un nivel înalt de performanțe, cunoaștere a procesului tehnologic de preparare a colacilor cu diferite metode de împletire în 2; -3 și 4 cosițe, confecționarea articolelor de decor a colacilor, întrebuințând metode de preparare și ornare cunoscute doar în zona de nord a țării. Obiectivele de performanță finală au fost atinse pe deplin, atmosfera de lucru în colectiv a fost prietenoasă, mediul a fost aranjat bine, sarcinile de lucru au fost clare. Elevii s-au încadrat în timp, respectând toate cerințele tehnologice, sanitaro – igienice și a tehnicii securității.Maistrul – instructor, d-na Emilia Donțul a depus tot efortul la creșterea profesională a unei noi pleade de cofetari. Sa luat decizia de a oferi următorul clasament, conform locurilor ocupate:
Grupa 13: 
locul 1- Iațco Cristian ;
locul 2 – Marchitan Daniela;
locul 3 – Vezetiu Olga; Lujețchi Ion.
   Tema concursului, aleasă pentru elevii grupei 14 a fost ”Formele compuse de tăiere a legumelor și elemente de ornare”. Juriul a fost frapat până în adâncul sufletului de frumusețea platourilor finisate și împodobite cu gust și dibăcie de mânile harnice a elevilor grupei 14. Tot lucrul finisat a scos în veleag cunoștințe teoretice, căutare de noi metode de ornare și profesionalizm practic. Grupa a primit instrucțiuni clare în privința punctajului, timpului accordat, cerințelor sanitaro – igienice, tehnicii securității. La dispoziția elevilor a fost tot echipamentul necesar. Elevii au avut un vestimentar unic, ținută – prietenoasă (venind în orice moment în ajutor colegului, necătând că la moment el este adversar, -arătând bunătate sufletească și spirit de echipă).
Juriul, în componența: președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Guțu Piotr – șeful comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Cugal Galina – șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Botnari Raisa - Maistru – instructor gr.24; a stabilit următoarea ordine a locurilor:
Grupa 14: 
locul 1- Cojuhari Valeria;
locul 2 – Ixari Ana; Puia Violeta;
locul 3 – Cecoi Snejana; Rusanovscaia Victoria.
Să le dorim la mai mult și la mai mare!
   Veriga concursului ”Cel mai bun în profesie”, petrecută în grupa anului 1 a avut tema ”Prepararea bucatelor din legume coapte”. Elevii au preparat ”Lagzania din vinete”. Aceste bucate, având la bază notițe din bucătăria mediteraniană și turcească, și-a găsit locul binemeritat la lecția practică la elevii de anul I. Elevii au pornit bătălia pentru locul Icu elaborarea unei cartele tehnologice la tema ”Lagzania din vinete”. La concurs toți elevii au fost bine instruiți, pregătiți și puși în condiții egale, își acordau ajutor receproc, ținând cont de încadrarea în timp; cerințele sanitaro – igienice; tehnica securității; ținută vestimentară; respectarea procesului tehnologic, etc.
Juriul, în componența: președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Guțu Piotr – șeful comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Plataș Ludmila - Maistru – instructor gr.25; Lesnic Svetlana - Maistru – instructor gr.34; a stabilit următoarea ordine a locurilor:
Grupa 15: 
locul 1- Melnic Vitalii;
locul 2 – Cașcaval Ella; Corceac Ilia;
locul 3 – Boclincă Eujen; Cazacu Andrei.
   Concursul ”Cel mai bun în profesie” a găzduit pe 07.02.2017 în grupa 24, având tema la zi ”Prepararea bucatelor din carne de pasăre. Ruladă din piept de pui cu șuncă și cașcaval”.
Articolele au fost prezentate în stil contemporan, ținând cont de cerințele la zi a restaurantelor și agenților economici, unde își petrec practica de producere elevii școlii noastre. Elevii au arătat un nivel foarte bun de instruire practică de calitate și cunoștințe profunde în metoda de preparare și servire a bucatelor din carne. Garniturile au fost variate, ce a arătat nivelul înalt de profundare în profesia de bucătar în timpul practicii de producere și acumulare de cunoștințe autentice.
Juriul, în componența: președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; 
Cugal Galina – șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Guțu Piotr – șeful comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Plataș Ludmila - Maistru – instructor gr.25; Barbă Silvia - Maistru – instructor gr.35 a decernat următoarele locuri de clasament în rîndurile elevilor grupei 24:
locul 1- Chiai Anastasia;
locul 2 – Cușnir Veronica;
locul 3 – Sajin Ludmila.
Succese frumoase pe viitor!
   Tema concursului, aleasă pentru elevii grupei 25 a fost ”Prepararea pandișpanului și articolelor din pandișpan”. Juriul a fost foarte mulțumit de frumusețea platourilor finisate și articolelor împodobite cu gust și dibăcie. Tot lucrul finisat a scos în veleag cunoștințe teoretice profunde, căutare de noi metode de ornare și profesionalizm practic. Grupa a primit instrucțiuni clare în privința punctajului, timpului accordat, cerințelor sanitaro – igienice, tehnicii securității. La dispoziția elevilor a fost tot echipamentul necesar. Elevii au finesat lucrările la timp. Locurile de lucru pe tot parcursul concursului au fost ținute în ordine. Cerințele tehnicii de securitate au fost respectate pe deplin.
Juriul, în componența: președinte – Marchici Vasile – director Ș.P. Cupcini;
membrii – Craciun Marina – director adjunct Ș.P. Cupcini; Guțu Piotr – șeful comisiei metodice a catedrei ”Bucătar – Cofetar”; Cugal Galina – șefa de secție la specialitatea ”Bucătar – Cofetar”; Barbă Silvia - Maistru – instructor gr.35 a stabilit următoarea ordine a locurilor:
locul 1- Petrovoi Cristina;
locul 2 – Cimunevici Diana; Platon Anastasia;
locul 3 – Caminscaia Irina;
   Concursul ”Cel mai bun în profesie”, petrecut în grupa 27 de cofetari, anul I de studii, maistru Poiată Livia, a arătat că elevii s- au discurcat bine la toate etapele concursului, încadrându-se în timpul accordat, respectând tehnica securității și cerințele sanitaro – igienice. Elevii au asamblat și au porționat prăjiturile, ornându-le cu gust și arătând fiecare fantezie și capacități individuale. Fiecărui participant i s-a oferit feedback obiectiv și constructiv, analizându-se tari ți slabe, dându-le sugestii de binefacere. Elevii au arătat posibilități de lucru individual și în colectiv, oferind ajutor receproc. Locurile au fost repartizate în modul următor:
locul 1- Nemet Alina;
locul 2 – Smoleaninov Victoria; Ivanov Iana; Eșanu Stanislav;
locul 3 – Cazac Ecaterina; Ghisea Cristina; Lupușor Alina.

   La finele acestui concurs, rămânem la gândul că creștem o pliadă demnă de cuvinte de laudă, capabelă să facă față cerințelor la zi, apți de muncă pe tărâmul industriei alimentare, indivizi maturizați, Oameni dostoinici ai societății noastre. Succese frumoase pe viitor! La mai mult și la mai mare!










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu