sâmbătă, 9 iunie 2018

Meseria Bucătar – spre noi realizări

   La data de 07 iunie 2018, în cadrul proiectului Reconseptualizarea orientării profesionale și conselierii în carieră 2 (REVOCC 2), a fost petrecut un masterclass pentru elevii absolvenți din Instituțiile Profesional Tehnice, meseria Bucătar. Masterclass-ul a fost oferit de Asociația femeilor de Afaceri (AFA) din mun. Bălți, partener regional al A.O.Centrul Pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA). Activitatea a fost găzduită de Centrul de Excelență în Servicii ți Prelucrarea Alimentelor (CESPA), or. Bălți.
   Bucătarul șef al primei zile a fost dna Ina Șenderiuc, care a prezentat un program deosebit, constituit din bucate italiene cu metode specifice de preparare și servire, precum:
     1.    Tortelini;
     2.    Raviolli cu brânză de vaci și spenac;
     3.    Lagsania Bolognieze;
     4.    Pizza;
     5.    Crustata cu sos fert;
     6.    Piept de pui cu garnitură Tricolor;
     7.    Salata din 5 culori;
   Elevii au fost implicați în toate procesele tehnologice de la prelucrarea primară pînă la procesele de preparare și servire a bucatelor. Elevii Ș. P. din or. Cupcini, care au participat la masterclass-ul oferit, la finisarea zilei, erau plini de emoții pozitive, sugestii și schimb de experiență. Tot parcursul drumului pînă acasă, discuțiile pe margenea evenimentelor zilei ce a trecut nu au contenit. Elevii au adăugat în bagajul său de cunoștințe noi tehnologii de preparare, străduindu-se să aducă în rețete și schimbări novative.
   - Ella Cașcaval veni cu propunerea de micșorare a cantității zahărului în crema feartă din Crustată și întroducera în reșetă a fructelor și pomușoarelor de sezon, cum ar fi vișinele și zmeura, care prin gustul acrișor și prospețimea verii, ar balansa gustul prea dulce. Elevii au fost de acord unanim, găsind de cuviință că o astfel de înbunătățire și din punct de vedere dietologic ar aduce bineficii organizmului.
   - La capitolul Salata, elevii au fost unanimi în păreri – e de 10 puncte, dar se poate de folosit ca bază ideia acestei salate, formate din legume proaspete, adăugând la cerința consumatorului și alte produse ce nu ar afecta calitatea bazică a produsului finit. Olga Dobreanscaia a fost de părerea că salata dată se poate folosi ca un constructor LEGO, la care se mai pot adăuga sau schimba unele componente, ținînd cont de ideia de bază a salatei.
   - Raviolliile cu brînză de vaci și spanac ș-au găsit și ei sugestii de înbunătățire, la care fantezia elevilor i-a schimbat umplutura cu brânză de vaci cu procent mare de grăsime, adusă la gust cu brînză puțin sărată de oi și adăugând la fracția de verdeață de spanac mărar proaspă de grădină și cozi verzi de ceapă. Toți au căzut de acord că un astfel de gust ar fi mai aproape de clientul autocton, lăsînd la bază aluatul de calitate, dar ridicînd placa de mirosuri și vitamine.
   Elevii au rămas în așteptarea următorului masterclass. Autor:  Guțu  Piotr – Ș.P. or. Cupcini.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu