luni, 11 noiembrie 2019

A finisat decada Comisiei metodice
„Bucătar – Cofetar” cu genericul

„Toamna de aur 2019”


   A devenit o bună și frumoasă tradiție ca în fiecare toamnă să ne manifestăm rodul muncii maiștrilor – insrtuctori, profesori și elevi, căci toamna se numără bobocii.
    Decada a fost plină de expoziții interesante, mese rotunde atrăgătoare și captivante prin stilul nou, neobișnuit de legătură între elevii școlii și absolvenții de eri, care au împlinit rândurile muncitorilor alimentației publice, master – classuri și ore publice, etc.

    • 28 octombrie: Deschiderea decadei a luat start cu o expoziție a materialelor didactice, meniurilor, referate le diverse teme, ghiduri de performanță, cartele tehnologice și alte materiale referatelor la meseria ”Bucătar” și ”Cofetar”, și cofetar.








     • 29 octombrie: Master class „Prepararea articolelor moderne de cofetărie”, gr 13, meseria „Cofetar”, Maistr – instructor Poiată Livia.
    Pe data de 29.10.2019 , în Școala Profesională or. Cupcini ,maistru-profesor Poiată Livia a  organizat și desfășurat un deosebit master class, în care au fost implicați elevii anului I de la meseria „Cofetar” și oaspeții lor – elevii de la meseriile „Mecanic auto ,sudor și operator la calculatoare”. Pe tot parcursul acestei activități a dominat o atmosferă prietenoasă. Oaspeții au fost implicați în toate procesele de preparare a aluatului, cremelor, în procesul de ornare. La finele activității a fost organizată o degustație a articolelor preparate.Master class-ul organizat a avut drept scop promovarea meseriei de cofetar, schimb de experiență și întăritea căilor de colaborare între elevi.








 
    Tot la 29.10.2019, în cadrul decadei „Toamna de aur”, maistrul instructor Guțu Piotr a desfășurat o lecție deschisă la Instruirea Practică Modulară (IPM) la tema „Bucate din carne”. Elevii anului 2 a grupei de bucătari, au preparat pasăre umplută.
   A fost un adevărat test al profesionalizmului. Pentru majoritatea elevilor această activitate a fost executată pentru prima dată. Păstrând calmul și îndeplinind pas cu pas toate punctele Ghidului de performanță și instrucțiunile maistrului, elevii au dobăndit în final un rezultat de nota 10.











    • 30 octombrie: Интересно о кулинарии „А Вы знали?”, elevii grupei 25.
    La 30.10.2019, decada „Toamna de aur” și-a avut o continuitate cu expoziția  Galereei celebrităților culinare și un excurs istoric . Această activitate nu a lăsat indeferenți elevii dornici de a acumula informații interesante din viața celebrităților culinare, despre momente culinare, care le provoacă curiozitatea și le îndreaptă pasul spre noi stele și realizări.





    • 31 octombrie: Expoziție cu genericul „Bucătăria moldovenească – tradiții și contemporanitate”
    Expoziție „Prezentarea elementelor de decor din fructe și legume”
    Expoziție „Prezentarea elementelor de decor”
   Am avut cu toții parte de o expoziție extraordinară, ce a întrunit grupele de anul 1de la meseria Bucătar – Chelner, Cofetar și elevii anului 2 de la meseria Bucătar.
   Toți au primit o satisfacție profesională, admirând lucrările elevilor.
    Carving-ul oferit de elevii grupei 14 ne-a bucurat prin ideile și dibăcia executării ornamentelor de decor din fructe și legume. Lecțiile de prelucrare a legumelor și formele de tăiere, petrecute de maiștrii instructori Zagorcea Nina și Barba Silvia și-au adus rezultatele sale – elevii au prezentat o masă plină de machete interesante și originale.
    Expoziția grupei de cofetari, sub conducerea maistrului instructor Poiată Livia ne-a bucurat ochiul cu elemente de decor deosebite și fine, folosite la ornarea articolelor de cofetărie.
    Elevii grupei 25, meseria „Bucătar”, maistru instructor Guțu Piotr, a prezentat o expoziție în stil moldovenesc, arătând splendoarea bucatelor tradiționale moldovenești. Deasemenea au fost prezentate și cartele tehnologice, ilustrații cu bucate contemporane moldovenești, ce a stârnit o avalanșă de întrebări pe margenea tehnologiilor de preparare a bucatelor date.








     • 04 noiembrie: Lecție deschisă „Prepararea supelor picante și rassolnicilor”, în cadrul orelor practice
   Interesul deosebit către elevii anului 1a fost captat în cadrul lecției de instruire practică, cu tema „Prepararea supelor picante. Prepararea rassolnic-ului și solencei”. Procesul de preparare a arătat dibăcia elevilor și cunoașterea materialului teoretic, etapelor de prelucrare a produselor și un gust rafinat. Analiza organoleptică a bucatelor preparate a lăsat pe toți cei prezenți doar să exclame: „Bravo!” Avam cu cine ne măndri, cresc viitorii profesioniști.






    • 05 noiembrie: Masă rotundă „Schimb de experiență cu tinerii angajați – foști  absolvenți ai Școlii Profesionale din or. Cupcini”
   Pe data de 05.11.2019, în incinta Școlii Profesionale din or. Cupcini s-a desfășurat o activitate extrem de interesantă cu genericul : ,, Din generație în generație- schimb de experiență”.  Maistrul-profesor Poiată Livia și-a invitat foștii absolvenți angajați în câmpul muncii pentru a le  împărtăși experiența lor de muncă  actualilor elevi care studiază meseria ,, Cofetar”.  La o masă rotundă , într-o ambianță foarte plăcută s-au discutat aspectele meseriei  și au fost oferite actualilor elevi ,care s-au arătat dornici să afle multe secrete de la absolvenții angajați.  Emoții și senzații tari s-au simțit în auditoriu, iar absolvenții cu drag au depănat amintirile și au  mulțumit maistrului și întregului colectiv de profesori pentru cunoștințele acumulate ,pentru organizarea acestei activități și pentru temelia viitorului care și-au pus-o anume în Școala Profesională din or. Cupcini.




    Expoziție „Bucate din carne”
   La 5 noiembrie elevii grupei 25 au susținut evaluarea sumativă la modulul „Prepararea bucatelor din carne”. Fiind în cadrul decadei a fost luată decizia de a organiza o expoziție cu denumirea „Bucate din carne”, unde toate lucrările elevilor să fie expuse spre vizorul elevilor școlii. Totodată au fost expuse și ghidurile de performanță, cartelele tehnologice conform cărora au fost preparate bucatele. Experiența nouă a avut rezultate foarte bune: bucatele și ghidurile de performanță erau fotografiate de către elevii anului 1 și 2. Elevii au avut o avalanșă de întrebări despre metodele de preparare și ornare a bucatelor.













    • 06 noiembrie: Oră publică la limba romînă. Tema: „Bucătăria moldovenească – istorie culinară”.
Oră publică la limba romînă, oferită de Dna Valeria Cojocaru cu tema: „Bucătăria moldovenească – istorie culinară”, a fost o continuitate a acestei frumoase decade. Cu adevărat o toamnă de aur. Cu cîtă căldură și iubire față de tradițiile populare moldovenești a desfășurat Dna Valeria Cojocaru această oră: elevii au fost captivați de istorii culinare, răspundeau la diverse întrebări ... Și astfel, într-un mod leger, simplu a fost posibilă desfășurarea acestei ore. Oră pe parcursul cărea elevii au acumulat un nou bagaj de cuvinte din bucătăria moldovenească autoctonă, aflând sensul profund al cuvîntului.

    • 07 noiembrie: Oră publică la chimie. Tema „Chimia în bucătărie”
   În cadrul decadei de la catedra Bucătar – Cofetar, am avut parte de cîtevai activități, oferite de profesorul de chimie, Dna Snajana Dașan. Cu elevii grupelor 13, 14, 24 Dna Snejana Dașan a organizat un concurs a gazetelor de perete cu tema „Chimia în bucătărie”. Materialele afișate în holul școlii au stîrnit un interes deosebit printre elevi și profesori. Astfel aflăm multe lucruri interesante.

    • 08 noiembrie: Totalurile decadei Comisiei metodice ,,Bucătar - Cofetar,, cu genericul ,,Toamna de aur,,
   Totalurile decadei „Toamna de aur 2019” ne dau speranțe pentru viitor. Promovarea meseriilor va decurge mereu pe parcursul țntregului an școlar. A fost montat un nou filmuleț în Power Point, ce va fi o dare de seamă pentru toți elevii școlii, servind și o promovare a meseriilor de bucătari și cofetari, iar în graficul de lucru al catedrei au fost schițate noi activități.
    O toamnă frumoasă să aveți!
        O toamnă de aur!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu