vineri, 28 septembrie 2018

Lecție practică în cadrul decadei „Toamna de aur”

   O lecție practică la Ș.P. Cupcini. Expertul din Germania d-nul Martin Portman demonstrează diverse metode de preparare a aluatului de pandișpan și articole din el. Pentru elevii anului 1 este un miracol, cu câtă ușurință execută d-nul Martin toate procesele și ce rezultat faimos e la finalul procesului. Dar și mai uimiți rămân elevii atunci, când desinestătător efectuează aceiași pași și au rezultate uimitoare.  „Da, astăzi am văzut primele rezultate ale abilităților noastre și suntem foarte mândri de ele. Ne pare foarte bine că am venit la Școala Profesională din or. Cupcini. Așteptăm cu nerăbdare următoarele lecții de practică și rezultate bune. Sperăm să devenim profesioniști în meseria de bucătar”.
   
La mai mult și la mai mare!




„Toamna de aur 2018” - expoziție de carving

   Astăzi, 26.09.2018, în cadrul decadei ”Toamna de aur”, în holul școlii profesionale din or. Cupcini a fost desfășurată o expoziție de carving, care a atras atenția tuturor elevilor.





marți, 4 septembrie 2018

Primul  sunet de clopoțel - 2018

   Pe data de 3 septembrie în instituția Școlii Profesionale din or. Cupcini a fost desfășurată o activitate extracurriculară (careu solemn ) cu genericul: Primul  sunet de clopoțel - 2018.
Responsabile de organizarea acestei activități au fost profesoarele: Gudumac Galina și Balan Natalia.
   Obiectivele  propuse pentru această activitate au fost:  manifestarea dragostei faţă de neam, limba maternă şi pământul natal; valorificarea personalităţii scriitorului Ion Druţă, prin utilizarea citatelor din operele sale, prin anunţarea primei ore de dirigenţie cu genericul: „Limba, istoria și pământul sunt cei trei piloni care țin o națiune – Ion Druță la cei 90 de ani împliniți”; primirea solemnă a absolvenţilor din gimnazii  în rândul elevilor anului I.
   Aceste obiective au fost realizate, deoarece prin versuri și cântece dedicate țării,  lui Ion Druță și școlii,  s-a creat o atmosferă de sărbătoare, ce a dat start începerii noului an de studii 2018 -2019.

luni, 2 iulie 2018

Master clas pentru elevii absolvenți

   Astăzi, 28.06 2018, cu aplauze îndelungate, cuvinte frumoase și calde de mulțumire a finisat masterclass-ul bucătarului – șef de renume – Gălina Pălitu în cadrul activității de instruire, organizate de către AFA, Asociația Femeilor de Afaceri din municipiul Bălți, coordonat de președintele organizației, dna Tatiana Puga.
   Faza II-a a proiectului ”Reconceptualizarea Orientării Profesionale și Consilierii în Carieră” s-a desfășurat sub genericul ”Standarte de calitate și rețete de preparare a produselor alimentare”, la care, toți cei prezenți au avut prilejul excluziv de a admira procesul de creare a capodoperelor culinare, făurite de dna Gălina Pălitu:
      - Ruladă din pandișpan de morcov cu umplutură de cașcaval asortat;
      - Rulou – duet din carne de porc și vită cu omletă din verdețuri;
      - Ruladă din piept de pasăre cu vișine;
      - Ruladă din fileu de porc cu mere;
      - Cghiri tradiționale cu spanac;
      - Ruladă cu omletă galbenă și verde; etc.


   Procesul de preparare a bucatelor i-a fascinat pe toți cei prezenți din primele clipe. Toți elevii s-au implicat cu avânt la toate procedurele. Mare forfotă era în jurul aragazului, dar bucătarul – șef ținea totul la control, dirijind ca pe note cu toți cei prezenți, controlând tot procesul de preparare a bucatelor. Astăzi dna Gălina Pîlitu a fost primadona pupitrului culinar de la laboratorul CESPA, semănând în inimile tinerilor bucătari iubire față de meseria aleasă.

   Sosurile neobișnuite, atât de diverse la culori, precum și în tehnologia de preparare, nu au lăsat pe nimeni indiferent. Garniturile, uneori cu un colorit specific, ce puneau pe unii la îndoială, aveau un final superb. Combinațiile de gusturi au fascinat prezența, schimbând viziunea asupra lucrurilor în bucătărie și ridicând meseria de bucătar la nivelul de artă culinară.

   Fieria de culori și gusturi ce a finalizat ziua de muncă i-a frapat pe toți, cei prezenți, pînă în adâncul sufletelor. Zeci de sugestii, rețete scrise și fotografiate și-au găsit locul de merit în bagajul de cunoștințe a fiecărui din cei prezenți. O frumoasă conversație despre meseria aleasă, urări de bine și sfaturi pentru fiecare în parte, a avut astăzi Gălina Pălitu.

   Pe drum spre casă elevii Școlii Profesionale din or. Cupcini au făcut o concluzie foarte frumoasă: ”Ziua de astăzi ne v-a rămâne în memorie nu numai cu gustul deosebit al bucatelor, nu numai cu certificatul obținut, dar cu atmosfera de neuitat pe care o să o ducem prin timp, ca pe o făclie a meseriei alese”.


Autor Guțu Piotr – Maistru-instructor la meseria ”Bucătar”, Ș.P. din or. Cupcini











marți, 19 iunie 2018

Seminar-training "Eficiența organizațională"

   În scopul implementării art.18, pct.(3) al Codului educației, nr.152 din 17.07.2018 și a Memorandumului de Înțelegere, semnat între Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și Fundația  Liechtenștein Development Service (LED) și în scopul dezvoltării organizaționale a instituțiilor de învățământ profesional tehnic, în perioada 11-15 iunie 2018, a fost organizat și desfășurat seminarul-training Eficiența organizațională , în incinta Complexului turistic Vatra din satul Vadul lui Vodă.
   În cadrul acestui seminar – training au participat 18 directori, directori adjuncți ai școlilor profesionale și centrelor se exceliență, printre care s-a aflat și reprezentanta Școlii Profesionale din or. Cupcini, doamna Cucoară Svetlana, director adjunct instruire și educație.
   În calitate de formatori au activat: Andrei Chiciuc, Cristina Vulpe, Valentina Chicu, Serghei Lîsenco, care au abordat mai multe subiecte:
     - Contextul național al asigurării calității studiilor;
     - Metodologia și procedura de evaluare externă a calității programelor de formare profesională;
     - Eficiența personală și dezvoltarea instituției;
     - Eficiența organizațională. Promovarea culturii dezvoltării.


   În scopul dezvoltării  eficienței organizaționale a Școlii Profesionale din or. Cupcini, urmează ca doamna Cucoară Svetlana să transmită colegilor cunoștințele  și schimbul de experiență acumulate, ca, ulterior, să fie implimentate în activitatea școlii.
   Administrația Școlii Profesionale din or. Cupcini aduce mulțumiri Fundației  Liechtenștein Development Service (LED) și Centrului Educațional Prodidactica, pentru COLABORARE.




sâmbătă, 9 iunie 2018

Meseria Bucătar – spre noi realizări

   La data de 07 iunie 2018, în cadrul proiectului Reconseptualizarea orientării profesionale și conselierii în carieră 2 (REVOCC 2), a fost petrecut un masterclass pentru elevii absolvenți din Instituțiile Profesional Tehnice, meseria Bucătar. Masterclass-ul a fost oferit de Asociația femeilor de Afaceri (AFA) din mun. Bălți, partener regional al A.O.Centrul Pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA). Activitatea a fost găzduită de Centrul de Excelență în Servicii ți Prelucrarea Alimentelor (CESPA), or. Bălți.
   Bucătarul șef al primei zile a fost dna Ina Șenderiuc, care a prezentat un program deosebit, constituit din bucate italiene cu metode specifice de preparare și servire, precum:
     1.    Tortelini;
     2.    Raviolli cu brânză de vaci și spenac;
     3.    Lagsania Bolognieze;
     4.    Pizza;
     5.    Crustata cu sos fert;
     6.    Piept de pui cu garnitură Tricolor;
     7.    Salata din 5 culori;
   Elevii au fost implicați în toate procesele tehnologice de la prelucrarea primară pînă la procesele de preparare și servire a bucatelor. Elevii Ș. P. din or. Cupcini, care au participat la masterclass-ul oferit, la finisarea zilei, erau plini de emoții pozitive, sugestii și schimb de experiență. Tot parcursul drumului pînă acasă, discuțiile pe margenea evenimentelor zilei ce a trecut nu au contenit. Elevii au adăugat în bagajul său de cunoștințe noi tehnologii de preparare, străduindu-se să aducă în rețete și schimbări novative.
   - Ella Cașcaval veni cu propunerea de micșorare a cantității zahărului în crema feartă din Crustată și întroducera în reșetă a fructelor și pomușoarelor de sezon, cum ar fi vișinele și zmeura, care prin gustul acrișor și prospețimea verii, ar balansa gustul prea dulce. Elevii au fost de acord unanim, găsind de cuviință că o astfel de înbunătățire și din punct de vedere dietologic ar aduce bineficii organizmului.
   - La capitolul Salata, elevii au fost unanimi în păreri – e de 10 puncte, dar se poate de folosit ca bază ideia acestei salate, formate din legume proaspete, adăugând la cerința consumatorului și alte produse ce nu ar afecta calitatea bazică a produsului finit. Olga Dobreanscaia a fost de părerea că salata dată se poate folosi ca un constructor LEGO, la care se mai pot adăuga sau schimba unele componente, ținînd cont de ideia de bază a salatei.
   - Raviolliile cu brînză de vaci și spanac ș-au găsit și ei sugestii de înbunătățire, la care fantezia elevilor i-a schimbat umplutura cu brânză de vaci cu procent mare de grăsime, adusă la gust cu brînză puțin sărată de oi și adăugând la fracția de verdeață de spanac mărar proaspă de grădină și cozi verzi de ceapă. Toți au căzut de acord că un astfel de gust ar fi mai aproape de clientul autocton, lăsînd la bază aluatul de calitate, dar ridicînd placa de mirosuri și vitamine.
   Elevii au rămas în așteptarea următorului masterclass. Autor:  Guțu  Piotr – Ș.P. or. Cupcini.